Wat zijn Dynamische Energiecontracten
Veel zonnepanelen bezitters en mensen die de aanschaf van zonnepanelen overwegen vragen zich momenteel af wat wijsheid is m.b.t. de contracten van de energieleveranciers en specifiek de dynamische energiecontracten. Bij vaste contracten is er momenteel een gebrek aan gunstige kortingen en de energiemarkt is al geruime tijd erg onvoorspelbaar.
Iets wat in de tijd van de energiecrisis veel mensen heeft bereikt zijn de dynamische energiecontracten. De laatste tijd hebben we dan ook de nodige vragen gekregen van klanten over dynamische energiecontracten en wat deze contracten inhouden voor het rendement van hun zonnepanelen installatie. Om deze reden hebben we besloten om over dit onderwerp een informatief stukje te schrijven waardoor de nodige zaken wellicht wat duidelijker worden. Indien er vragen zijn dan vernemen wij deze uiteraard graag.
Traditionele energiecontracten
Vaste en variabele energiecontracten zijn bekend bij vrijwel iedereen en waren tot voor kort gangbaar.
Met een vast contract leg je de prijs voor stroom of gas voor een jaar of langer vast. In het verleden waren er veel aanbiedingen en was het vaak aantrekkelijk om te kiezen voor een vast contract en werd je vaak extra beloond bij een meerjarig vast contract. Energie aanbieders moesten met een scherp aanbod komen om de consumenten te binden, dit door de sterke concurrentie. Op vandaag is het aanbod vaste energiecontracten schaars. De laatste tijd zijn aanbieders weer gestart met het aanbieden van deze vaste contracten, nadat ze deze een tijd lang te risicovol vonden.
Bij variabele contracten wordt het tarief gebaseerd op de prijs die eventueel al is betaald voor vooraf ingekochte stroom en gas, de te verwachten toekomstige prijs en een toeslag (o.a. winstmarge) voor de leverancier.
Bij het verlopen van een vast energie contract wordt je automatisch omgezet naar een variabel contract. Het is ook een hele tijd vrijwel enkel mogelijk geweest, om te kiezen voor een variabel contract voor de levering van energie. Dit zeker in de tijd dat de energieprijzen de pan uitrezen.
Het terugleveren aan het stroomnet is bij aanbieders van variabele contracten, net als bij vaste contracten door de vaak hogere teruglevergoeding interessanter dan bij dynamische energiecontracten.
Voor de niet oplettende zonnepanelen installatie bezitter, kan een vast of variabel energiecontract nog altijd de uitkomst zijn, zeker zolang de salderingsregeling nog actief is.
Voor mensen met zonnepanelen die actief bezig zijn met hun energieverbruik is het onder bepaalde voorwaarden nu al voordelig om te kiezen voor een dynamisch energiecontract en voor de niet oplettende eigenaren kan het naarmate de salderingsregeling verder wordt afgebouwd ook een stuk interessanter worden om te kiezen voor dit contract.
Wat is een dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de prijs van de energie die je verbruikt, afhankelijk is van de actuele energieprijzen op de markt. Dit betekent dat de prijs die je betaalt voor je energie per uur kan variëren. Soms betaal je meer, soms minder. Dit is anders dan bij een vast energiecontract, waarbij je een vaste prijs betaalt voor je energie, ongeacht de marktprijzen van dat moment.
Wat een dynamische energiecontract betekent voor bezitters van zonnepanelen
Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan is het ook mogelijk om te kiezen voor een dynamisch energiecontract.
Als bezitter van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij kan een dynamisch energiecontract je een aantal voordelen bieden:
1. Flexibiliteit: Met een dynamisch energiecontract heb je de mogelijkheid om te profiteren van de schommelingen in de energieprijzen. Wanneer de prijzen laag zijn en je bent in het bezit van een thuisbatterij, kun je meer energie inkopen, gericht verbruiken en opslaan in de thuisaccu. Wanneer de prijzen hoog zijn, kun je je eigen opgewekte zonne-energie gebruiken die is eerder bij lagere energieprijzen of door opgewekte zonne-energie is opgeslagen in je thuisbatterij.
2. Besparing: Door slim om te gaan met de schommelingen in de energieprijzen, kun je op de lange termijn geld besparen. Je kunt bijvoorbeeld op momenten van lage prijzen extra energie inkopen en opslaan in een thuisbatterij, om deze later te gebruiken. In het geval dat dat er sprake is van een negatieve energieprijs is het zelfs al bewezen mogelijk om geld te verdienen met het opladen van je elektrische auto.
3. Zelfvoorzienend: Met een dynamisch energiecontract en een thuisbatterij kun je nog zelfvoorzienender worden. Je kunt je eigen opgewekte zonne-energie opslaan en gebruiken wanneer je maar wilt, ook in geval van stroomuitval.
Voordelen van een Thuisbatterij
Een thuisbatterij biedt verschillende voordelen, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Door de energie die je zonnepanelen opwekken op te slaan en te gebruiken wanneer je deze nodig hebt, maak je optimaal gebruik van duurzame energie. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en dus minder hoeft te betalen voor je energieverbruik. Bovendien kan een thuisbatterij bijdragen aan het stabiliseren van het energienet, doordat je op momenten van hoge vraag naar energie, gebruik kunt maken van de opgeslagen energie in de thuisbatterij, in plaats van energie van het net te gebruiken. Indien er sprake is van te weinig gebruikers op het stroomnet is het ideaal om de thuisbatterij van energie te voorzien.
Voordelen van energieopslag in een thuisbatterij bij een dynamisch energiecontract
Om optimaal gebruik te kunnen maken van een dynamisch energiecontract, is het belangrijk dat je zonnepanelen installatie goed is uitgevoerd en dat je beschikt over een thuisbatterij. Een thuisbatterij stelt je in staat om de energie die je opwekt met je zonnepanelen op te slaan en te gebruiken op momenten dat je deze nodig hebt. Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen beschikbaar, waaronder de Meismann Thuisbatterij. De verschillende batterijen die verkrijgbaar zijn hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren en te kiezen voor de thuisbatterij die het beste bij jouw situatie past.
Het sturen van je energieverbruik
Indien je gebruik maakt van een dynamisch energiecontract kan het lonen om je energieverbruik (met name de stroom) te sturen. De prijs voor de volgende dag wordt in de middag bekend gemaakt. De prijs voor de volgende dag kan per uur verschillen. Als er veel wind of zon wordt verwacht is er vaak sprake van dalende prijzen. Ook in de nachtelijke uren is er momenteel meestal nog sprake van een lager tarief doordat er dan minder energie wordt verbruikt.
Het is bij een dynamisch energiecontract dus lonend om je energieverbruik te sturen. Op vandaag bestaan er al de nodige oplossingen zoals slimme stekkers om je hierbij te ondersteunen. Ook bestaan er warmtepompen die rekening kunnen houden met dynamische energieprijzen, waardoor het financiële rendement van de warmtepompen aanzienlijk toeneemt.
Verschillende aanbieders dynamische energietarieven
Er zijn inmiddels diversen spelers op de markt die dynamische energietarieven aanbieden. Dit zijn momenteel o.a. Frank Energie, Nieuwe stroom, ANWB Energie, EnergyZero, NieuweStroom, Energie VanOns en GroeneStroomLokaal.
Dynamisch energiecontract ANWB Energie
Ook de ANWB biedt een dynamisch energiecontract aan, deze is speciaal gericht op elektrische rijders. Bij dit dynamisch energiecontract profiteer je van een variabele energieprijs die is gebaseerd op de groothandelsprijs voor elektriciteit. Hierdoor kun je als elektrische rijder profiteren van de momenten waarop de energieprijs laag is, bijvoorbeeld tijdens de daluren. Bovendien stimuleert dit contract het slim opladen van je elektrische auto, door gebruik te maken van de opgewekte energie van zonnepanelen en/of een thuisbatterij.
Het dynamische energiecontract van de ANWB is uiteraard ook geschikt voor mensen die momenteel nog geen elektrische auto hebben.
Nadelen van een dynamisch energiecontract
Een dynamisch energiecontract kent ook enkele nadelen. Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat de energieprijzen kunnen variëren en dat je dus niet altijd zeker bent van een lage prijs. Hierdoor kan het zijn dat je op sommige momenten meer betaalt voor je energie dan bij een vast energiecontract. Daarnaast kan het bijhouden van de energieprijzen en het aanpassen van je energieverbruik hierop als tijdrovend en ingewikkeld worden ervaren.
Is het verstandig als zonnepanelenbezitter om te kiezen voor een dynamisch energiecontract?
Of het verstandig is om als zonnepanelenbezitter te kiezen voor een dynamisch energiecontract, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Als je bereid bent om je energieverbruik aan te passen aan de fluctuerende energieprijzen en wilt profiteren van de momenten waarop de energieprijs laag is of zelfs negatief, dan kan een dynamisch energiecontract een interessante optie zijn. Zeker in combinatie met een thuisbatterij en/of slimme apparaten die je energieverbruik automatisch kunnen aanpassen, kun je hiermee flink besparen op je energiekosten. Echter, als je liever zekerheid hebt over je energieprijs en niet actief bezig wilt zijn met het volgen van de energieprijzen, dan is een vast energiecontract op dit moment waarschijnlijk meer geschikt voor jou.
Onze ervaring
Ik werd afgelopen weekend gebeld door een familielid uit het dorp die een weekendje weg was met de vrouw met de vraag of ik de zonnepanelen installatie eventjes wilde uitschakelen en de airco wilde inschakelen. Op zondag was energie verbruiken lonend met een dynamisch energiecontract van o.a. de ANWB. Energie terugleveren koste helaas geld, vandaar de vraag of ik even terplekke wilde gaan.
Normaal gesproken krijg ik enkel positieve ervaringen te horen van deze klant, nu waren ze even bang dat het opwekken van zonne-energie een keertje geld ging kosten.
Deze zonnepanelen installatie is voorzien van een thuisbatterij en de eigenaren zijn actief bezig met hun stroomverbruik en stemmen deze normaal gesproken dagelijks af op de energietarieven. Deze werkwijze helpt uiteraard mee om het net te ontlasten en voorkomt problemen als overbelasting van het stroomnet.
Is een dynamisch energiecontract iets voor jou?
Of een dynamisch energiecontract interessant is voor jou als bezitter van zonnepanelen, hangt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van je zonnepanelen installatie, de capaciteit van je thuisbatterij je energieverbruik en of je actief bezig wilt zijn met je energieverbruik. Het is daarom verstandig om je goed te laten adviseren door een expert op het gebied van energiecontracten en zonnepanelen. De adviseur van Meismann Solar Energy Solutions kan je helpen om een weloverwogen keuze te maken, om ervoor te zorgen dat je optimaal profiteert van je zonnepanelen, thuisbatterij en je energiecontract. Een dynamisch energiecontract kan onder de juiste voorwaarden meer flexibiliteit, besparing en zelfvoorzienendheid bieden.
Of een dynamisch energiecontract de beste keuze is voor jou, hangt dus af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Overweeg de voor- en nadelen en maak een weloverwogen keuze voor een energiecontract dat bij jou past. Neem contact op met Meismann als je advies wenst van een ervaren adviseur.
Leave A Comment