Laatste nieuws Salderingsregeling
Voordat we ingaan op het laatste nieuws over de salderingsregeling, laten we eerst eens uitleggen wat deze regeling precies inhoudt.
De salderingsregeling is een financiële regeling in Nederland die het voor huishoudens en bedrijven aantrekkelijk maakt om te investeren in zonnepanelen. Onder deze regeling kun je de energie die je zelf opwekt met zonnepanelen, maar niet verbruikt, terug leveren aan het elektriciteitsnet. Voor de terug geleverde stroom ontvang je dezelfde prijs als die je betaalt voor de stroom die je van je energieleverancier afneemt. Dit wordt ‘salderen’ genoemd.
Waarom is de salderingsregeling belangrijk?
De salderingsregeling is belangrijk omdat het bijdraagt aan de groei van duurzame energie in Nederland. Door de regeling wordt het voor consumenten en bedrijven aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen, waardoor er meer groene stroom wordt opgewekt. Dit helpt Nederland om de klimaatdoelen te halen en zorgt voor een duurzamere energievoorziening. Bovendien kan de salderingsregeling huishoudens en bedrijven helpen om hun energiekosten te verlagen.
Het laatste nieuws over de salderingsregeling
De salderingsregeling is de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws geweest, omdat er plannen zijn om de regeling af te bouwen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de kosten voor de overheid en energieleveranciers zijn toegenomen door de groei van het aantal zonnepanelen in Nederland. Daarnaast willen de overheid en energieleveranciers de overstap naar een meer marktconform systeem stimuleren, waarbij de prijs voor teruggeleverde zonne-energie meer in lijn is met de daadwerkelijke marktprijs.
In 2019 heeft het kabinet aangekondigd dat de salderingsregeling vanaf 2023 langzaam wordt afgebouwd. Deze afbouw houdt in dat het voordeel van de salderingsregeling elk jaar met een bepaald percentage wordt verlaagd, totdat het uiteindelijk in 2031 volledig is afgeschaft.
We zijn inmiddels in het tweede deel van 2023 terecht gekomen en op dit moment wordt er gesproken over een start van de afbouw op 1 januari 2025 met de afbouw trede die eerder al bepaald was voor dat jaar (afbouw trede planning Salderingsregeling 2023-2031).
Het is op het moment van schrijven nog steeds de vraag tot welke beslissing de overheid gaat komen en of de salderingsregeling voor klein verbruikers inderdaad wordt afgebouwd. Het is de bedoeling dat de afbouw van de salderingsregeling na de zomer van 2023 verder door de Eerste kamer zal worden behandeld. Behandeling in september is cruciaal, omdat demissionair minister Jetten anders verwacht dat de afbouw van het salderingsregeling niet per 1 januari 2025 van start kan gaan. Voor nu kan ik enkel zeggen dat de tijd het ons zal leren.
Indien de salderingsregeling zal worden afgebouwd dan wordt het afbouwpercentage waarschijnlijk nog nader bepaald door de overheid, maar het is in ieder geval al geruime tijd de bedoeling dat het voordeel van de salderingsregeling in 2031 volledig is verdwenen.
Wat betekent dit voor jou?
Als je al zonnepanelen hebt of van plan bent om ze aan te schaffen, vraag je je misschien af wat de afbouw van de salderingsregeling voor jou betekent. Het is belangrijk om te weten dat de afbouw pas vanaf 2023 van start gaat en dat de regeling tot die tijd ongewijzigd blijft. Dit betekent dat je tot 2023 nog volledig kunt profiteren van de salderingsregeling.
Vanaf 2023 wordt het voordeel van de salderingsregeling dus jaarlijks verlaagd. Dit betekent dat je minder geld terugkrijgt voor de stroom die je aan het net terug levert. Om te zorgen dat je nog steeds kunt profiteren van je zonnepanelen, is het verstandig om te kijken naar mogelijkheden om je eigen energieverbruik beter af te stemmen op de opwekking van zonne-energie. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een thuisbatterij om de opgewekte energie op te slaan, of aan het gebruik van slimme apparaten die automatisch inschakelen op momenten dat er veel zonnestroom wordt opgewekt.
Het opslaan van zonne-energie in een thuisaccu zal bij afschaffing van de salderingsregeling een stuk interessanter worden. Met de aanschaf van deze accu om energie in op te slaan zorg je ervoor dat je minder afhankelijk wordt en help je actief mee het stroomnet te ontlasten. Het gebruik van de thuisbatterij wordt in ieder geval financieel een stuk interessanter.
Resultaten recent onderzoek
De afbouw van de salderingsregeling kan ervoor zorgen dat mensen minder snel geneigd zijn om te investeren in zonnepanelen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat zonnepanelen ook na de afbouw van de regeling nog steeds aantrekkelijk zijn voor huurders en woningeigenaren. Waarom? Dat heeft te maken met de volgende factoren:
1. Dalende prijzen zonnepanelen
De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald en het is te verwachten dat deze trend zich doorzet. Hierdoor wordt het steeds goedkoper om zonnepanelen aan te schaffen, waardoor je je investering sneller terugverdient.
2. Stijgende energieprijzen
De energieprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen en deze trend zal zich naar verwachting voortzetten. Door te investeren in zonnepanelen, wek je je eigen energie op en ben je minder afhankelijk van de stijgende energieprijzen. Dit zorgt ervoor dat je op de lange termijn geld bespaart op je energierekening.
3. Klimaatdoelstellingen
De overheid heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen geformuleerd om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. Om deze doelstellingen te halen, zal de overheid blijven investeren in duurzame energie. Dit betekent dat er ook in de toekomst stimuleringsmaatregelen zullen zijn voor mensen die investeren in zonnepanelen.
4. Hoger rendement
Zonnepanelen worden steeds efficiënter, waardoor ze meer energie opwekken. Dit betekent dat je meer energie kunt opwekken met hetzelfde aantal zonnepanelen, wat zorgt voor een hoger rendement op je investering.|
Redelijke vergoeding consument voor terugleveren zonne-energie
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) wil er in ieder geval voor zorgen dat eigenaren van zonnepanelen installaties minstens 80% ontvangen voor terug aan het net geleverde energie dan het leveringstarief dat de zonnepanelen eigenaren aan hun eigen energieleverancier betalen. Volgens het idee van Rob Jetten zullen zonnepanelen dus nog steeds geld opleveren doordat de energieleveranciers worden verplicht een redelijke vergoeding te betalen.
Investeren in zonnepanelen: nu of later?
Uit het onderzoek blijkt dat het ook na de afbouw van de salderingsregeling interessant blijft om te investeren in zonnepanelen. Het is echter het meest voordelig om nu te investeren in zonnepanelen en nog een tijd met zekerheid gebruik te maken van de salderingsregeling dan te wachten tot na de afbouw van de salderingsregeling met de aanschaf van een zonnepanelen installatie. Neem nu contact op met Meismann voor meer informatie over de salderingsregeling, zonnepanelen en de beste aanbiedingen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen
De afbouw van de salderingsregeling is een belangrijk onderwerp voor iedereen die zonnepanelen heeft of overweegt om ze aan te schaffen. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom dit onderwerp. Houd onze blog in de gaten voor het laatste nieuws en updates over de salderingsregeling en andere ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie. Zo weet je zeker dat je altijd goed geïnformeerd bent en de juiste keuzes kunt maken voor jouw duurzame energievoorziening.
U mag bij vragen over de salderingsregeling uiteraard contact met ons opnemen, wij zullen altijd ons best doen u zo goed mogelijk te woord te staan.
Leave A Comment